Miód jest uznawany za zdrowy i smaczny, a jego korzystne właściwości potwierdzono badaniami. Chętnie używany jako zamiennik cukru miód może okazać się słabej jakości podróbką. W związku z tym należy uważać na to, jakie miody wybiera się w sklepach. To właśnie tam najłatwiej można naciąć się na niskiej jakości mieszanki pochodzące z Chin.
Jaki miód kupować?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała dane z najnowszych analiz. Okazało się, że wielu producentów miodu ma problem z prawidłowym nazywaniem produktów. Tym sposobem miód lipowy może być w rzeczywistości mieszanką pyłków rozmaitego pochodzenia. Nie jest to zjawisko szkodliwe dla zdrowia, ale kupując miód, oczekujemy konkretnych właściwości, których nie ma w niskiej jakości mieszankach. Przy wyborze miodu warto zwracać uwagę na kraj produkcji. Najlepsze miody pochodzą z Polski i krajów europejskich. Z kolei najwięcej korzyści zdrowotnych mają miody jednoskładnikowe, do których zaliczamy między innymi miód spadziowy, lipowy czy rzepakowy. Kto ma możliwość, powinien kupować miód bezpośrednio od pszczelarzy.